top of page
  • Writer's pictureE3 Pandemic Response

Suomalainen huippuhanke luo terveysturvallisia tiloja tulevien pandemioiden varalle

Miten virukset ja muut taudinaiheuttajat leviävät ilmateitse? Miten niitä diagnosoidaan? Miten luodaan terveysturvallisia tiloja? Näihin kysymyksiin tuo vastauksia monialainen E3-yhteiskehityshanke, jonka tuloksia esitellään laajasti Tackling pandemics -tapahtumassa 16.5.2023.


Paikka: Ilmatieteen laitos, Erik Palmenin aukio 1, 00560 Helsinki Aika: 16.5.2023, klo 9.00-17.30

Tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille: Ohjelma ja ilmoittautuminen


Miljoonien kuolonuhrien ja valtavien taloudellisten vahinkojen jälkeen Covid 19 -pandemia on rauhoittunut, mutta kyseessä on edelleen vaarallinen tauti, mikä näkyy tälläkin hetkellä sairaaloiden teho-osastoilla kasvavina potilaslukuina. Kulman takana saattaa myös olla tulossa jo seuraavia pandemioita. Kysymys kuuluukin: miten voimme luoda terveysturvallisia tiloja ja ympäristöjä, joissa on turvallista toimia niin pandemioiden kuin myös säännöllisten influenssa-aaltojenkin aikana?


Monitieteisessä E3 - Excellence in Pandemic Response and Enterprise Solutions -tutkimushankkeessa haetaan vastauksia näihin kysymyksiin ja luodaan valmiuksia pitää yhteiskunta toiminnassa myös pandemioiden aikana. Business Finlandin rahoittamassa, seitsemän tutkimuslaitoksen ja 22 suomalaisyrityksen yhteishankkeessa kehitetään huippuluokan teknologioita ja luodaan ratkaisuja sisäolosuhteiden hallintaan ja tilojen terveysturvallisuuden parantamiseen. Monialaisessa hankkeessa rakennetaan vankkaa tieteellistä pohjaa pureutumalla samanaikaisesti mm. virusten diagnostiikkaan, leviämiseen ja tartuttavuuteen, sisätilojen ilmanlaadun mittaamiseen ja parantamiseen kuin myös kehittämällä malleja infektioriskin hallintaan ja terveysturvallisten tilojen suunnitteluun. Tutkimukseen pohjautuvia uusia ratkaisuja todennetaan niin simuloinneilla kuin käytännön pilotoinnilla mm. sairaala-, toimisto- ja päiväkotiympäristöissä. Kahden ja puolen vuoden mittainen hanke on edennyt yli puolenvälin ja tapahtumassa esitellään tähän mennessä syntyneitä tuloksia.


“On ollut hämmästyttävää, miten nopeasti kiinnostus terveysturvallisia tiloja kohtaan on hälventynyt, kun pandemia helpottui ja tilat on jälleen kyetty avaamaan. Tutkimustulokset osoittavat selkeästi, että korona leviää ilmateitse ja että ilmanvaihdolla on suuri merkitys tartuntariskin vähentämiseen. Nyt on hyvä aika hyödyntää uusimmat tulokset ja viedä opit käytäntöön. Näin voimme valmistautua tulevaan ja rakentaa kilpailuetua ennen muita”, toteaa talotekniikan teollisuusprofessori Piia Sormunen Tampereen yliopistosta.


Kiinteistönomistajat, yritykset ja viranomaiset voivat tehdä paljon terveysturvallisuuden eteen erilaisten rakennusten ja kulkuvälineiden turvallisuuden takaamiseksi. E3-hankkeen tavoitteena on parantaa tilojen terveysturvallisuutta Suomessa ja luoda uutta suomalaista vientiliiketoimintaa kansainvälisille markkinoille. Tätä siivittävät nyt jo käynnissä ja valmisteilla olevat pilotoinnit ulkomailla.


Lisätiedot:

Piia Sormunen, Tampereen yliopisto/Granlund, p. 040 6533 118 Jari Erkkilä, Tamlink, p. 040 5136 917 Markku Heino, Spinverse, p. 040 7191 221'…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..


E3-hanke, Excellence in Pandemic Response and Enterprise Solutions on CleverHealth Network- ja IAQe (Indoor Air Quality Ecosystem) -ekosysteemien yhdessä rakentama laaja yhteiskehityshanke, jota rahoittavat Business Finland ja osallistuvat yritykset. Hanketta koordinoivat Tamlink Oy ja Spinverse.


Mukana olevat yritykset: Afry Oy, Air0 Oy, Alme Solutions Oy, AW2 Architects Oy, Biomensio Oy, Cleamix Oy, Filterpak Oy, Granlund Oy, HUS, Halton Oy, Inspector SEC Oy, Kone Oyj, Lumikko Oy, Ramboll Finland Oy, Olfactomics Oy, Royal Caribbean Group Oyj, Rapal Oy, Rune & Berg Oy, Roche Oy, SmartWatcher Oy, Vetrospace Oy, Lifa Air Oy


Tutkimusorganisaatiot: Tampereen yliopisto, VTT, Ilmatieteen laitos, Helsingin yliopisto, THL, Tampereen ammattikorkeakoulu, Työterveyslaitos ja Helsingin yliopistollinen sairaala.
Comments


bottom of page