Lifa Airissa tuotekehitysjohtajana työskentelevän Janette Mäkipään tie on vienyt vanhempien perustamasta perheyrityksestä aina Saksan Stuttgartin yliopiston kansainväliseen ilmanlaatuohjelmaan ja sieltä takaisin Suomeen ja nanohiukkasiin erikoistuneen Airmoduksen kautta takaisin Lifa Airiin, jossa hän toimii nyt tuotekehitysjohtajana.
Miten joku on ollut nuoresta asti niin kiinnostunut ja innoissaan sisäilmasta?
"Olen miettinyt sitä, että jollei minulla olisi tällaista perhetaustaa, niin ehkä olisin kiinnostunut jostain muusta. Sitten sisäilmamaailma olisi jäänyt kokonaan kokematta ja se olisi ollut sääli, sillä tältä alalta olen saanut niin paljon. Ja tiedän myös kuinka tärkeätä työtä teen, kuinka suuri tärkeys ilmanlaadulla todella on – vaikkei sitä Suomessakaan aktiivisesti oikein ajattelekaan."
Lifa Air on suomalainen ilmanpuhdistusratkaisuja valmistava pörssiyhtiö, jolla on jo 30 vuoden kokemus sisäilma-alalta. Siksi olikin luonnollista, että yritys lähti mukaan E3-hankkeeseen, jossa kehitetään ratkaisuja pandemioiden, ilmalevitteisten tautien sekä epäpuhtauksien torjuntaan. pandemioita torjuvaan ja ilmalevitteisiä tauteja sekä epäpuhtauksia kehittävään E3-hankkeeseen.
"Muistan, että joskus vanhemmat hankkivat firmalle uusia kaasunaamareita ja toivat niitä kotiin sanoen: ”Kuvataan pieni promovideo. Näitä on helppo käyttää. Koettakaan puhaltaa tämä kakun kynttilä maski päässä ja ilman maskia”, Mäkipää muistelee.
Mäkipää opiskeli ensin Suomessa bio- ja elintarviketekniikan insinööriksi.
"Se oli hyvä perusinsinööritutkinto. Sen jälkeen olin Lifa Airilla töissä jonkin aikaa ja aloin pohtimaan, että pitäisikö kuitenkin opiskella vähän lisää. Mitähän olisi tarjolla?"
Ilmanlaatu ja moni muukin seikka asian tiimoilta kiinnostivat Mäkipäätä. Löydettyään Stuttgartin yliopiston koulutusohjelman, Master of Science: air quality control, solid waste and waste water process engineering, hän tiesi haluavansa sinne. Parin opiskeluvuotensa aikana Mäkipää erikoistui ilmanlaadun tutkimukseen sekä jätteenpolttoon.
Stuttgartin koulutusohjelma oli hyvin kansainvälinen. Opiskelukaverit Kiinasta ja Kolumbiasta ihmettelivät, miksi suomalaista kiinnostaa ilmanlaatu, kun maassamme on maailman puhtainta ilmaa.
"On meilläkin täällä haasteita ja sisäilmassa paljonkin, vaikka ulkoilmassa kovin puhdasta olisikin, Mäkipää pohtii.
Mäkipää pääsi Stuttgartissa oppimaan paljon uusia asioita ilmanlaadusta ja hän sai olla mukana yliopiston useissa ilmanlaatututkimuksissa.
"Meillä oli siellä muun muassa iso heliumtäytteinen pallo, jolla mittasimme hyvin korkealta taivaalla ilmanlaatua ja katsoimme, että miten ilmanlaatu vaihtelee maan tasolla verraten noin 500 metriin saakka eri korkeuksilla ilmassa."
"Siellä opiskellessa sai hyvän ymmärryksen siitä, miten asioita mitataan ja myös miksi asioita mitataan. Ja mitä näille saasteille voi tehdä ja mistä niitä tulee."
Pro gradun myötä takaisin Suomeen
Kun oli aika tehdä pro gradu -tutkielma, Mäkipää huomasi asiaa tutkiessaan, että suomessa on nanokokoisten hiukkasten mittalaitteisiin erikoistunut yritys nimeltä Airmodus.
"Olin yhteydessä Airmodukseen ja kerroin, että yritys vaikuttaa erittäin kiinnostavalta. Yhteistyö heidän kanssaan onnistui ja teinkin graduni heille jätteenpolton nanohiukkaspäästöjen mittauksesta."
Mäkipää pääsi gradutyön aikana Euroopan konferensseissa tutustumaan alan huippuasiantuntijoihin ja -tutkijoihin eri puolilta maailmaa. Hän teki Airmoduksella myös ilmanlaatumittauksia, joiden dataa on hyödynnetty myös jälkeenpäin erinäisissä nanohiukkaskonferensseissa sekä ilmanlaatuun liittyvissä tapahtumissa.
"Airmodukselta sain uutta tietoa ihan kaikista pienimpiin hiukkasiin liittyen ja koko ilmanlaatu avautui itselleni aivan uudella tavalla."
Gradun jälkeen Mäkipää palasi takaisin Lifa Airiin vieden sinne mukanaan hyvin paljon uusinta oppimaansa tietoa. Hän on pystynyt katsomaan myös Lifa Airin tuotteita ja tuotekehitystä uudella kulmalla sekä tuomaan uutta näkökantaa myös tuotteiden markkinointiin.
Mäkipää kokee päässeensä työssään ja opinnoissa mukaan hienoihin projekteihin, joista yksi on tietenkin E3-hanke.
"E3:ssakin on ollut niin hienoa, kun on tullut ilmi sellaisia asioita, joista olen huomannut, että ”tätätkin olen käynyt kurssin, mutten tiennyt, että näinkin siistejä juttuja voidaan tehdä. ” Olen iloinen, että minulla on perusymmärrys ilmanlaatuasioista ja pystyn hyvin seuraamaan, miten paljon näillä kaikilla oman alansa asiantuntijoilla on uskomaton määrä tietoa ja osaamista."
Lifa Air on mukana päiväkotitutkimuksessa sekä kansainvälisessä pilotissa
E3-hankeessa Lifa Air on mukana konkreettisesti tällä hetkellä Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksen kattavassa päiväkotitutkimuksessa sekä hankkeen kansainvälisessä pilotissa, jossa tehdään interventioita Romaniassa sijaitsevaan Matei Balsin infektiosairaalaan.
Romanian pilottia varten on juuri asennettu muutamien E3-yritysten ensimmäiset ilmanpuhdistimet tutkittaviin sairaalatiloihin. Lifa Airin laitteita asennetaan paikanpäälle syksyllä 2023. Päiväkotitutkimus sen sijaan lähti käyntiin myös Lifa Airin osalta jo alkuvuodesta.
"Oma pieni lapsi aloitti juuri päiväkodin ja oli ironista, että samana päivänä, kun kävin asentamassa Lifa Airin puhdistimia päiväkotiin, minun piti hankkia omalle lapselleni lapsenvahti, koska hän oli sairaana. Tietääpä ainakin tekevänsä tärkeää työtä", Mäkipää toteaa.
Mäkipää on päässyt jo ennen E3-projektia vaihtamaan muissa päiväkodeissa olevien ilmanpuhdistimien suodattimia ja nähnyt omin silmin, että uudet suodattimet ovat vitivalkoisia ja muutaman kuukauden laitteistoissa olleet ovatkin pikimustia tai tummanharmaita.
"Mietin silloin, että kaikki se lika olisi muuten lasten keuhkoissa, eikä suodattimissa. Pienten lasten keuhkot ovat vielä niin pienet."
Mäkipään mielestä ilman puhdistaminen ei rajoitu pelkästään pandemioihin tai pandemiauhkaan. Hänen mukaansa Lifa Airissa koetaan, että ihan kaikki hyötyvät siitä, että hengitettävä ilma on parempilaatuisempaa.
"En tietenkään haluaisi luoda mitään steriiliä kuplaa, jossa ei saa olla mitään epäpuhtauksia tai mikobeja, mutta kun ilmassa on minimaalisia pienhiukkasia ja ne menevät keuhkoihin, siellä solut ovat jatkuvassa stressitilassa. Kehon stressitila puolestaan altistaa sairauksille."
Lifa Airin väen mielestä E3-hankkeessa on hienoa olla mukana ja keskustelut E3-asiantuntijoiden kanssa ovat tuoneet yritykselle paljon lisäarvoa jo nyt.
"Tämä on ollut todella hieno hanke, ja on upeata, että olemme saaneet yhteistyössä tällaisen valtavan projektin pyöräytettyä käyntiin. Olemme myös kiitollisia Business Finlandille."
"Vaikka olemme monenkin hankkeessa olevan firman kanssa kilpailijoita, niin pystymme hyvin tekemään yhteistyötä ja saamme samalla kaikkien vahvuudet esiin ja hyödynnettyä. Olemme mieluusti omalla kokemuksellamme mukana auttamassa Suomea ja koko maailmaa E3-hankkeessa."
E3 Pandemic Response and Enterprise Solutions on Business Finlandin ja mukana olevien yritysten rahoittama 2,5-vuotinen yhteiskehityshanke, jonka tavoite on tutkia virusten leviämisreittejä ja sitä, miten yhteiskunnan eri toiminnot voidaan pitää toimintakykyisinä pandemioista huolimatta. CleverHealth Network- ja Indoor Air Quality ecosystem (IAQe) sisäilmaekosysteemien yhdessä rakentamassa monialaisessa hankkeessa on mukana kaikkiaan 22 suomalaista yritystä sekä seitsemän tutkimuslaitosta ja sitä koordinoivat Tamlink ja Spinverse.
留言